Wegwerpflesjes Bevatten Microplastics

Nieuw onderzoek wijst uit dat elk wegwerpflesje water honderdduizenden piepkleine plastic deeltjes bevat. Wetenschappers van de Columbia University in New York hebben dit ontdekt. Eerder was al bekend dat er plasticdeeltjes in wegwerpflesjes met bronwater zaten, maar nu weten we dat er gemiddeld 240.000 van deze deeltjes in elke liter water zitten. Dit aantal is veel hoger dan wat eerder werd gedacht, tot wel 10 tot 100 keer hoger. De effecten van deze deeltjes op onze gezondheid moeten nog verder worden onderzocht.

Kleine plastic deeltjes, ook wel microplastics genoemd, zijn al langer overal te vinden, zelfs in de lucht, diep in de oceanen en zelfs in ons lichaam, zoals in longen, bloed en zelfs in de placenta van ongeboren baby’s. We krijgen ze binnen via voedsel, drank en ademhaling. Nu blijkt dat ze ook in wegwerpflesjes bronwater zitten, en niet slechts enkele honderden deeltjes zoals eerder werd gedacht.

Wat dit onderzoek vooral laat zien, is dat het niet alleen om microplastics gaat, die tussen 1 micrometer en 5 millimeter groot zijn, maar vooral om nanoplastics. Deze nog kleinere plasticdeeltjes zijn duizend keer kleiner dan een gemiddelde mensenhaar en gedragen zich anders dan grotere stukjes plastic. Ze kunnen cellen binnendringen en onze organen bereiken.

Hoogleraar Marja Lamoree, gespecialiseerd in milieu en gezondheid, merkt op dat dit onderzoek een nieuw inzicht biedt in de wereld van nanoplastics. Ze is niet verbaasd over het grote aantal deeltjes dat is gevonden en benadrukt dat dit probleem veel groter is dan we dachten.

Het onderzoek heeft aangetoond dat veel van deze nanoplastics in wegwerpflesjes bronwater zitten. Wetenschappers onderzochten flesjes van drie Amerikaanse merken en ontdekten dat slechts 10% van de plasticdeeltjes microplastics waren. De overige 90% waren nanoplastics, die tot nu toe moeilijk te onderzoeken waren vanwege het ontbreken van geschikte technieken.

Hoewel we nog niet zeker weten hoe schadelijk deze plasticdeeltjes zijn voor mensen, suggereren onderzoeken bij dieren dat ze de ontwikkeling, hormoonspiegels en het immuunsysteem kunnen verstoren. Het effect van nanoplastics is nog niet goed begrepen, maar het is aannemelijk dat ze gemakkelijker worden opgenomen in het lichaam vanwege hun kleine formaat.

Bovendien kunnen deze zeer kleine plasticdeeltjes stoffen, virussen en bacteriën dragen en mogelijk onze cellen binnendringen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hoewel er nog geen hard bewijs is voor grote gezondheidsrisico’s bij mensen, pleit Nederland voor verder onderzoek op dit gebied.

Webshop Keurmerk

Weten waar je mee te maken hebt

100% AQlinQ garantie

Op ons volledige Assortiment

Gratis Verzending

In Nederland en België

Eigen Voorraad

Directe levering uit eigen voorraad