Gefilterd water kan anders smaken dan kraanwater vanwege de verwijdering van bepaalde stoffen tijdens het filtratieproces. Hier zijn een paar redenen waarom gefilterd water anders kan smaken:
- Verwijdering van chloor: Veel openbare watervoorzieningen gebruiken chloor om bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden. Hoewel dit helpt om het water veilig te drinken, kan chloor een onaangename smaak en geur geven. De meeste waterfilters verwijderen chloor, wat kan leiden tot een verbeterde smaak.
- Verwijdering van verontreinigingen: Waterfilters kunnen ook verschillende andere verontreinigingen verwijderen, zoals zware metalen (lood, kwik, enz.), organische stoffen, pesticiden en meer. Deze stoffen kunnen allemaal de smaak van water beïnvloeden.
- Verwijdering van mineralen: Afhankelijk van het soort filter, kunnen sommige ook mineralen uit het water verwijderen. Hoewel deze mineralen over het algemeen veilig zijn om te drinken, kunnen ze de smaak van water beïnvloeden. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het smaakprofiel van “hard” water (water met hoge minerale inhoud), terwijl anderen de voorkeur geven aan “zacht” water (water met lage minerale inhoud).
- pH-balans: Sommige filters, met name alkalische of ioniserende filters, veranderen de pH-balans van het water. Dit kan ook invloed hebben op de smaak van het water.
Elk van deze factoren kan bijdragen aan de smaak van gefilterd water. Het is echter ook belangrijk op te merken dat smaak subjectief is, en wat de ene persoon als verbetering ziet, wordt misschien niet op dezelfde manier ervaren door een ander persoon.